Akcenta top

Krátký komentář k zasedání bankovní rady ČNB k 30. 3. 2017

Krátký komentář k zasedání bankovní rady ČNB k 30. 3. 2017

Poslední ekonomické důvody pro udržování kurzového závazku na začátku letošního roku pominuly s tím, jak spotřebitelská inflace zamířila nad 2 %. České národní bance tak v ekonomické rovině nic nebrání, aby po více jak třech letech oznámila ukončení kurzového závazku a přestala korunu držet nad hladinou 27 Kč/EUR. Přesto však na nadcházejícím březnovém zasedání konec kurzového závazku neoznámí a to vzhledem k tomu, že se oficiálně zavázala ukončit intervenční režim až po 1. čtvrtletí 2017. K definitivnímu ukončení kurzového závazku následně může dojít kdykoliv po 31. březnu, tj. klidně již v dubnu na některém ze čtvrtečních „malých“ zasedání bankovní rady.

Při pohledu na vývoj domácí ekonomiky si nelze nepoložit otázku, zda je v roce 2017 ještě stále nutné udržovat kurzový závazek. Česká ekonomika se nachází v blízkosti svého potenciálu, nezaměstnanost je rekordně nízká a v mnoha ohledech ekonomická situace podobá té z před r. 2008. Několik rozdílů zde však najdeme. Před rokem 2008 Česká národní banka nebyla s úrokovými sazbami na nule a růst spotřebitelské inflace byl tehdy nepoměrně vyšší než v posledních letech. V závěru letošního roku se inflace vydala vzhůru a nyní se nachází bezpečně nad 2 %, ale nemáme vůbec žádnou záruku toho, že dvouprocentní inflaci uvidíme i za rok.

Česká národní banka sice jako nejpravděpodobnější termín ukončení kurzového závazku nadále uvádí polovinu letošního roku, avšak až na tento termín podle mě centrální bankéři čekat nebudou. Kromě inflace zde máme totiž další argumenty pro rychlejší ukončení závazku. Prvním argumentem je obměna bankovní rady. Z úvodní sestavy z listopadu 2013 v bankovní radě již zbývají jen viceguvernéři M. Hampl a V. Tomšík a obliba udržování slabší koruny nemusí již mít v obměněné sestavě takovou podporu jako dříve. Druhým argumentem je silný příliv zahraničního kapitálu do korun v posledních měsících, jehož druhou stanou mince je silná intervenční aktivita ČNB s nárůstem devizových rezerv. Další odkládání ukončení kurzového závazku by znamenalo i další příliv spekulativního kapitálu do korun a následně silnější turbulence s korunou po ukončení závazku. S ohledem na dvě zmíněné skutečnosti je tak velmi dobře možné, že Česká národní banka nebude čekat s ukončením kurzového závazku až na 6. květen, ale pokusí se o exit již během dubna.

AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností