Akcenta top

Maloobchodní tržby – leden 2017

Maloobchodní tržby – leden 2017

S ohledem na pozitivní vývoj domácí ekonomiky růst tržeb v maloobchodu pokračoval i na začátku roku s meziročním růstem o 5,6 %. Po očištění o kalendářní vlivy o 3,3 %. V lednu se meziročně více nakupovalo jak nepotravinářské zboží, tak i pohonné hmoty. Méně se naopak prodávaly potraviny.

Stejně jako po celý loňský rok tak i v lednu nejvyšší meziroční růst tržeb zaznamenaly prodeje přes internet (o 27,4 %!). Trend přesunu nákupu z kamenných obchodů na internet pokračuje a prostor pro další růst zde zůstává obrovský. Vzhledem k tomu, že domácnostem rostou disponibilní příjmy tak není překvapením, že se dařilo i prodejcům s výrobky pro kulturu, rekreaci a sport (15,6 %), k čemuž pravděpodobně pomohla i tuhá zima.

Rostoucí příjmy domácností a rychlejší růst mezd u nízkopříjmových skupin obyvatel vytvářejí ideální předpoklady pro další růst tržeb obchodníků v letošním roce. Tato skutečnost by se měla promítat i do spotřeby domácností, která zůstane hlavním zdrojem růstu české ekonomiky v letošním roce.

AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností