Akcenta top

Podíl nezaměstnaných osob - leden 2015

Podíl nezaměstnaných osob - leden 2015

Z mírného nárůstu sezónně neočistěné nezaměstnanosti na začátku letošního roku však nelze dělat negativní závěry. Naopak. Pokud se podíváme na meziroční srovnání, došlo u jednotlivých ukazatelů z pracovního trhu k jednoznačnému zlepšení.

Je pravidlem, že nezaměstnanost ze sezonních důvodů na začátku nového roku vždy roste a letošní leden nebyl výjimkou. Podíl nezaměstnaných osob se v lednu zvýšil na 7,7 % z prosincových 7,5 %. V absolutních číslech tak došlo k meziměsíčnímu nárůstu uchazečů o zaměstnání o 14,2 tis. na 556,2 tis.

Z mírného nárůstu sezónně neočistěné nezaměstnanosti na začátku letošního roku však nelze dělat negativní závěry. Naopak. Pokud se podíváme na meziroční srovnání, došlo u jednotlivých ukazatelů z pracovního trhu k jednoznačnému zlepšení. Loni v lednu podíl nezaměstnaných osob činil 8,6 %, zatímco letos v lednu 7,7 %! Počet uchazečů o zaměstnání se tak meziročně snížil o 73,1 tis. Optimistický je i pohled na volná pracovní místa. Těch letos v lednu evidovaly 62,3 tis., což je nejsilnější údaj od roku 2009.

Pozitivní trend v poklesu nezaměstnanosti a tvorbě nových pracovních míst bude pokračovat i v letošním roce. Pokračující růst domácí ekonomiky se promítne do náběru nových zaměstnanců a to jak v průmyslových odvětvích, tak i ve stavebnictví a v sektoru služeb. Podíl nezaměstnaných osob bude díky tomu dále klesat a během jarních měsíců zamíří pod 7 %, kde se nacházel naposledy v roce 2012.

AKCENTA CZ
největší platební instituce
ve střední Evropě
Chci se stát klientem
51.000
klientů
25
více než
let zkušeností